Jaké víno pít na podzim?

Jaké vino na podzim?

Léto se s námi pomalu a jistě loučí a předává žezlo chladnějšímu podzimu. Začínáme přidávat vrstvy oblečení, měnit lehké letní přikrývky za ty hřejivější a rovněž pomalu dáváme sbohem letním koktejlům, proseccu a dalším šumivým vínům. A čím je nahradit?

Příchod podzimu samozřejmě bývá ve znamení burčáku. To je jakýsi meziprodukt při výrobě vína, částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy s relativně nízkým obsahem alkoholu (mezi 1 a 7 procenty). Tento nápoj vyniká poměrně vysokým obsahem vitamínů, především vitamínu B, o kterém je známo, že zlepšuje trávení a odstraňuje únavu. Z přítomného thiamidu zase benefituje kardiovaskulární systém. Hlavní sezónou burčáku je září, prodávat se však začíná už od 1. srpna.

Kvalita podle barvy

Burčák je samozřejmě vhodné kupovat ve vinařstvích, nikoliv u cesty u silnice, kde byste mohli narazit na produkt nevalné kvality. Tu spolu s chutí prozrazuje jeho barva. Kvalitní burčák by měl mít okrovou až mírně nahnědlou barvu. Neměl by ale být příliš kalný. Kal se v nápoji objevuje až v pozdější fázi kvašení. V tento okamžik ale většina cukru už bývá prokvašená a nápoj obsahuje vyšší množství alkoholu. A není už tak sladký, svěží a chutný.

Červené víno

Dalším nápojem, který přímo symbolizuje chladnější podzim, je červené víno. Ideální je španělské, z jižní Itálie a samozřejmě červené francouzské víno. To má mnoho tváří. Dokážou být lehká a svěží, těžká a opulentní stejně jako svíravá a šťavnatá.

K čemu se hodí?

Červená francouzská vína se hodí zejména k tmavým druhům masa, jako je hovězí, vepřové, jehněčí, kachna, husa atd. Rozumí si ovšem také se zvěřinou, sýry s modrou plísní, parmezánem, uzeninami, paštikou či šunkou. Skleničku si ale samozřejmě můžete dát i jen tak. Třeba když budete sedět s knížkou v ruce, zachumlaní v dece u venkovního krbu.

Jaké víno na podzim

Proč pít červené?

Pokud se nebudete zrovna opíjet a skutečně si dopřát pověstnou sklenku denně, údajně velmi prospějete svému zdraví. O červeném vínu se traduje, že má protizánětlivé i antibiotické vlastnosti, a že se po něm lépe tráví. A rovněž se ukazuje jako účinná prevence proti kardiovaskulárním chorobám. Řeč je ale skutečně o pouhé sklence denně!


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *