Jaké víno patří na slavnostní vánoční stůl?

Jaké víno patří na slavnostní vánoční stůl? Víno na vánoční stůl

Vánoce jsou tradiční rodinné svátky, ke kterým neodmyslitelně patří nejen dárky pod stromeček, ale také dobré jídlo a pití. Ve většině domácností si lidé snaží svůj jídelníček zpestřit nejrůznějšími dobrotami a lahůdkami. Pochopitelně na stole nesmí chybět ani dobré víno. Na jaké byste rozhodně zapomenout neměli?

Vína na Štědrý den

Štědrovečerní hodování se určitě neobejde bez dobrého vína. Vzhledem k tomu, že na stolech většiny lidí bude nějaká ryba, chtělo by to volit bílé víno. Ke sladkovodním rybám se hodí například Sauvignon, Ryzlink i Rulandské bílé. Jedná se o víno sušší, jež podtrhne chuť bílého rybího masa i bramborového salátu. Jestliže si dáváte spíše mořskou rybu, dopřejte si k ní Rulandské šedé nebo víno Chardonnay.

Víno na Boží hod a na Štěpána

Tradice velí, že vánoční svátky pokračují Božím hodem a svátkem svatého Štěpána. I v tento čas se na jídelních stolech v českých domácnostech objevují slavnostní jídla, doplněná vínem. Klidně si můžete dopřát červené víno – Rulandské modré, Cabernet Sauvignon, Merlot. To se bude hodit i pro večerní posezení u televizních pohádek a oblíbených filmů nebo ve společnosti rodiny.

Víno na vánoční stůl

Na Silvestra nezapomeňte na sekt

Co by to bylo za oslavu posledního dne v roce, kdyby na ní chybělo šampaňské? Na Silvestra se zpravidla nejvíce prodávají sekty. Oblíbená jsou šumivá vína od značky Bohemia sekt, výborné jsou i ty z rodinného Vinařství Josef Dufek nebo od rakouského výrobce Szigetiho. Tyto sekty disponují ovocnou a svěží chutí, která zaujme každého milovníka tohoto typu vína.

Co je to burčák

Burčák lze považovat za meziprodukt při výrobě vína. Jedná se o částečně zkvašený hroznový mošt, jenž obsahuje cenné látky. I proto je velmi oblíbeným nápojem v době vinobraní. K přímé konzumaci se burčák nabízí v období od začátku srpna do konce listopadu.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *